C Y G N A L E M E N T nieuwsbrief sept/okt 2016

Beste ouders,
De nieuwsbrief “Cygnalement” wordt elke maand digitaal verspreid. Het is een vooruitblik op alle activiteiten van het Cygnus Gymnasium. Alle belangrijke data staan weliswaar op de website in de jaarplanner en u ontvangt in voorkomende gevallen meer gedetailleerde informatie per brief, maar het is wellicht prettig om ook een overzicht te hebben.
Philip Monas, Afdelingsleider leerjaar 5&6

Organisatie en personeel

We zijn het nieuwe jaar begonnen met een nieuwe rector, Renée Kloos. Voor haar vorige functie, afdelingsleider leerjaar 3&4, wordt een opvolger gezocht. Daarnaast konden we ook nieuwe gezichten verwelkomen. Twee docenten maar liefst bij wiskunde, Rob Wieleman en Demet Yilmaz. Ook Rik Berkhout (beeldende vorming), Marko Henkels (klassiek) en Lorentine van Tijn (Nederlands) komen het Cygnus-team versterken. Al enige tijd actief, maar nog wat onbekend wellicht zijn Gerard Kessels, die allerhande conciërgetaken op zich heeft genomen en Letitia Lens, die zorg draagt voor een goede gang van zaken in de aula. Wij wensen het gehele team en vooral ook onze rookies een mooi schooljaar 2016-2017.

Inlogcode op Magister

Om in Magister de cijfers van uw zoon of dochter te kunnen inzien heeft u ook uw eigen code. Mocht u deze vergeten zijn, dan kunt u zich wenden tot Françoise van Zutphent (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Ouderavonden

Aan het begin van het schooljaar organiseren we voor elk leerjaar een avond waarop ouders en mentor kennis kunnen maken. Leerjaar 1 is al aan de beurt geweest. Op dinsdag 20 september volgen de ouders van de leerjaren 3 (20.00 uur, aula) en 4 (19.30 uur, kantine). Woensdag 21 september is het moment daar voor leerjaar 2 (20.00 uur, aula). De leerjaren 5 (19.30 uur, aanvang in aula, daarna naar lokalen) en 6 (20.00 uur, aula) kunnen informatie uitwisselen op 11 oktober.

Schoolkamp leerjaar 1

Van maandag 3 tot en met woensdag 5 oktober gaan onze eersteklassers op schoolkamp naar Heino. Op donderdag 6 oktober zijn ze vrij om bij te komen van de vermoeienissen en op vrijdag 7 oktober hebben ook de eersteklassers weer gewoon les. In deze week geldt voor de andere leerlingen een enigszins aangepast rooster omdat een aantal docenten als begeleider in Heino vertoeft.

Schoolgids 2016/2017

De Schoolgids 2016/2017 verschijnt binnenkort op de website onder het tabblad “leerlingen & ouders”. Hierin vindt u alle belangrijke gegevens en regels met betrekking tot school, het verloop van het schooljaar en de procedures rond rapporten & bevordering. Ook handig is de lijst met de namen van docenten en hun e-mailadressen. Uit kosten- en milieuoverwegingen hebben wij er ook dit jaar voor gekozen om alleen op verzoek een eenvoudig uitgevoerde hardcopy beschikbaar te stellen. U kunt deze na publicatie op de website aanvragen bij Françoise van Zutphent.

Screening leerjaar 1

Vanaf 26 september worden bij alle leerlingen uit leerjaar 1 verschillende vaardigheden in kaart gebracht, zoals spelling, lezen, rekenen en welbevinden. Het doel is om de eventuele ondersteuningsbehoeften in beeld te krijgen en daarop in te spelen. Opvallende uitkomsten zullen met de ouders besproken worden en een passend vervolg krijgen.

Levend Latijn

Op 27 september wordt de eerste avond voor de oudercursus van Levend Latijn georganiseerd. Zo kunnen ouders kennismaken met de unieke, actieve methode van overdracht van de Latijnse taal, zoals ook hun kinderen daarmee in de weer zijn.

Buitenlandvoorlichting

Op zaterdag 1 oktober vindt er een voorlichtingsmiddag plaats over studeren aan een University College in Nederland en over studeren in het buitenland. Ook zijn er informatierondes over uitwisselingsprojecten, vrijwilligerswerk in het buitenland en een aantal van onze eigen leerlingen komen vertellen over hun buitenland ervaringen. Daarnaast is er een markt waar organisaties zich presenteren met informatie over studeren, werken en of een taal leren in het buitenland. Deze middag is georganiseerd door het Cygnus en het 4e Gymnasium voor alle 4e, 5e en 6e klassers van de Amsterdamse gymnasia. De bijeenkomst zal plaats vinden op het Cygnus van 13.00 uur tot 15.00 uur.

Herfstvakantie

Van 17 tot en met 21 oktober is het herfstvakantie. Op de maandag daarna zijn alle leerjaren huiswerkvrij.

Mentormiddag/avond

Op dinsdag 25 oktober houden de mentoren van alle leerjaren mentorgesprek-ken met een deel van de ouders. De desbetreffende ouders worden daarvoor uitgenodigd. Mocht er aanleiding zijn voor u om zelf een gesprek aan te vragen), dan is dit ook mogelijk. Hiervoor kunt u het best de mentor mailen met een verzoek om een afspraak.

Einde naamsverwarring

Om aan alle verwarring een definitief einde te maken heet de, voorheen nog wel eens als mediatheek aangeduide, ruimte op de vierde etage vanaf heden “Aula” Voor onze grote open ruimte beneden op de begane grond, daar waar in pauzes veelal de meegebrachte etenswaren worden verorberd, is “Kantine” de enig juiste benaming.

After’s Cool

Ook het huiswerkinstituut After’s Cool is weer van start gegaan. Er is geen zakelijk verband tussen After’s Cool en school, wel zullen huiswerkbegeleiders en mentoren overleg hebben over de leerlingen die bij After’s Cool hun huiswerk doen. Voor informatie en aanmelding: Lotte van der Meer, telefoon 06-23617672 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Website: www.afterscool.nl

Ouderraad

De ouderraad houdt zich bezig met structurele, algemene zaken en het verbeteren van de communicatie tussen de schoolleiding en de ouders. Het adres voor alle leerjaren waarnaar u vragen, opmerkingen, ideeën etc. kunt mailen is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Op de Cygnus website vindt u onder de kop “ouderraad” de verslagen van de ouderraadsvergaderingen. De ouderraad doet weer een oproep om klassenouders in de eerste en tweede klassen te werven als contactpersoon tussen OR (Ouderraad) en de ouders van de betreffende klas.