hortus juni 2018Bezoek aan de Hortus

Woensdag 27 juni bezochten twaalf vijfdeklassers de Hortus aan de Plantage Middenlaan. We kregen daar een rondleiding over planten met een verhaal uit de klassieke oudheid. We kregen o.a. te horen over zaden die bewaard gebleven waren bij het beleg van Massada, over de mythe van Myrrha, over de indeling van planten door Theophrastus en het verhaal over Odysseus en de Lotofagen. Ook de Bijbel kwam verschillende keren aan bod. Kennis over de klassieke oudheid die je buiten school kunt vinden!

klass2Eigen bakken

De leerlingen die meegingen kweekten zelf ook dit soort planten in de moestuinbakken van Klassiek Groen.  Klassiek Groen is een verzameling van moestuinbakken op de hoek bij de Olmenweg, in een binnentuin. Het wordt mogelijk gemaakt door Stadgenoot. Al een aantal jaren kweken we planten die iets met de klassieke oudheid te maken hebben. In de vorige jaren was de focus steeds op planten waarvan archeobotanische resten waren gevonden in Nederland, bijvoorbeeld bij Romeinse villa's. Dit jaar verruimden we onze blik en lieten we ons leiden door literatuur over klassieke planten. Het boek The Mythology of Plants van Annette Giesecke is daarvan het meest aantrekkelijke voorbeeld.

In april kregen we nieuwe grond, en in mei hebben we gezaaid. De nadruk lag niet meer zozeer op groenten en landbouwgewassen maar nu zelfs op bloembollen. klass3Ella, Puck en Rosali waren succesvol met hun pioenrozen en gladiolen.

Merlijn, Sophie en Li Ming kweekten hysop, een plant vooral bekend door het gebruik bij de kruisiging van Jezus, maar ook door Romeinen aan het water van hun thermen toegevoegd om lepra te voorkomen. Ook hun artemisia absinthium deed het goed. De plant is vermoedelijk vernoemd naar de Griekse godin van geboorte en vrouwen, Artemis Eleutheria.
 
Meike, Sierra en Suzanne zaaiden veel maar waren vooral succesvol met cichorium intybus. De Griekse plantengeleerde Dioscurides kende de plant al, en het helpt tegen stress, onrust en slapeloosheid. Botanie is in de oudheid vooral door het medicinale gebruik van planten belangrijk geworden.
 
klass4Hidde had als thema geestverruimende middelen en was tijdens de toetsweek goed voor papaver somniferum. Door de droogte hielden deze planten het niet lang vol. Op de foto staat de bloeiende datura stramonium, doornappel. Het is een giftige plant die razernij kan opwekken. Theophrastus en Dioscurides schrijven er allebei over. Plinius de Oudere heeft goede teksten over cannabis sativa, maar deze planten moesten we verwijderen omdat bewoners het gevoel hadden in een hennepkwekerij terecht gekomen zijn. Het groeit uitstekend buiten.

klass5Mijn mooiste plant was consolida ajacis. Ik heb hem uit mijn nieuwe boek Gods and Goddesses in the Garden van Peter Bernhardt gehaald. Hopelijk bloeit Ajax dit jaar net zo op.

De leerlingen die meewerkten dit jaar waren zeer serieus. En het blijft natuurlijk grappig dat je dit net op de hoek na de glasbak bij school kunt organiseren. Ik kende de leerlingen vooral uit mijn vijfde klas Latijn en was erg blij met de appgroep Klassiek Groen. Ik hoop dat volgend jaar we met nieuwe tuinierders verder kunnen gaan.

Wie zin heeft, kan zich alleen of met een groepje aanmelden. We mogen zelfs extra moestuinbakken neerzetten!
[ Gert Bos ]