ellajankonov2017

Op vrijdag 11 januari vond de jaarlijkse vertaalwedstrijd plaats tussen leerlingen van de vijf hoofdstedelijke gymnasia. Het Nederlands Klassiek Verbond ondersteunt en de jury wordt gevormd door gerenommeerde classici van de VU en de UvA. Voor de Cygnianen was het een thuiswedstrijd, want het strijdperk was onze eigen aula op de vierde verdieping.


Bij Grieks moest een beroemd stuk van Xenophon vertaald worden "Θάλαττα, θάλαττα" en pakte het Vossius de beker. (In 2015 en 2016 stond deze wisselbeker op het Cygnus met daarin de namen gegraveerd van onze gouden vertalers Mieke Wessel en Jasper Roosmalen Nepveu.)

Bij Latijn stond een stuk Cicero op het programma en ging het goud naar het Barlaeus. Maar de 3e plaats was voor onze Ella Slot uit de 4e klas. (Een evenaring van het resultaat van Jana van Dam in 2016.) Er waren verder nog twee eervolle vermeldingen en die gingen naar Janko Wiebenga en Ruben Breslau voor hun niet foutloze maar wel zeer soepele vertaling. Geen winst dus, maar wèl plaatsen 3, 4 en 5, zou je kunnen zeggen.

Eind januari reist een Cygnus-delegatie af naar Hilversum voor een iets andere wedstrijd, namelijk de 2e ronde van de landelijke Klassieke Olympiade. Onze kandidaten die de eerste ronde hebben overleefd zijn druk bezig met het voorbereiden van deze wedstrijd. Ook daar maken we zeker kans op een plek in de top 5 en wie weet zelfs de finale in april.

[ Eric Schneiders ]