foto Moos en Fettah KNAW prijsAfgelopen dinsdag kregen Moos Nijssen en Fettah El Bardai de tweede prijs van de KNAW onderwijsprijs in de categorie Natuur en Techniek met hun profielwerkstuk ‘Zien zonder te zien’. De uitreiking vond plaats in Pakhuis de Zwijger in aanwezigheid van hun ouders, klasgenoten, de directeur van de KNAW en een afgevaardigde van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen.

“De Jury vindt het mooi om jullie persoonlijke betrokkenheid te zien in dit profielwerkstuk. Jullie hebben je laten inspireren door een familielid dat nagenoeg blind is en dachten heel gestructureerd na over een oplossing die blinken kan helpen navigeren met behulp van ultrasone golven. Een relevant, sympathiek en mooi onderwerp.
Jullie hebben natuurkundig, technisch én sociologisch onderzoek gecombineerd met een praktische uitwerking. De theorie, experimenten en interviews versterken elkaar en leiden tot een heldere, goed gemotiveerde conclusie. We zijn onder de indruk: jullie hebben daadwerkelijk een prototype gemaakt en getest.
Wij waarderen ook de kwaliteit van jullie verslaglegging. Het is mooi geschreven, de presentatie is helder.”

In de video hieronder leggen ze nog beter uit wat ze gedaan hebben en hoe hun apparaat, de ‘Video Flucto’, werkt.
https://www.youtube.com/watch?v=m322Rt2azHw&list=PLuSHc4S25hUr0CCU01CoC0mAoRqfEzbx5&index=3

Voor de echte liefhebber staat hieronder ook het gehele profielwerkstuk.
https://www.knawonderwijsprijs.nl/winnaars/winnaars-2019/Zien%20zonder%20te%20zien

Voor Moos en Fettah is de prijs van €1500 een enorme beloning voor hun werk en de publiciteit die ze daarmee krijgen, biedt mogelijkheden om hun simpele en goedkope prototype verder te ontwikkelen. In ieder geval werden ze na afloop van de uitreiking daar al over aangesproken.

Naast de leerlingen die het profielwerkstuk hebben geschreven werden ook de school en de begeleidende docent in het zonnetje gezet. Niels Ran ontving een oorkonde als winnend docent en de school ontving een zilverkleurig plakkaat dat ongetwijfeld binnenkort ergens een plek in de school zal vinden.