koepelNa jaren van voorbereidingen en vertraging is het eind december 2015 dan toch gelukt om de sterrenkoepel en de vier detectoren voor kosmische straling op het dak van het Cygnus te plaatsen. De laatste hobbels in dit proces waren absurd genoeg vooral administratief van aard. Maar onze nieuwe rector, dhr Scharff, heeft dit slepende proces voortvarend ter hand genomen en tot een einde gebracht. En daar staan ze nu dus op het dak: koepel en detectoren.

De telescoop zelf is eind september 2015 al een keer "in het veld" gebruikt bij de volledige maansverduistering. Maar nu kunnen we dus van start met het observatiesysteem op school. Een en ander moet nog operationeel worden gemaakt maar wij bevinden ons in de laatste fase zodat leerlingen die interesse hebben kunnen beginnen met de verschillende activiteiten. Ook  andere collega’s met astronomische interesse kunnen toegang krijgen tot observaties met de telescoop.
 
hijsen4Helaas zal het bij de komende Open Dagen niet mogelijk zijn om de bezoekers de verzameling aan high-tech die wij op school nu beschikbaar hebben in werking te tonen. Wel zullen wij ze concreet kunnen vertellen wat het allemaal gaat worden.

Binnenkort komt een cursus "Sterrenkunde in Moodle zodat belangstellende leerlingen uit alle leerjaren zich kunnen opgeven voor de verschillende voorbereidende activiteiten die op stapel staan. Dus Cygnianen: houd je schoolmail in de gaten!

Hierbij een aantal foto’s van de hijs- en montageoperatie en het uiteindelijke resultaat op het dak. Binnenkort meer.

detectorenwestmetpijl

dingmetpijl

hijsen

hijsen2

hijsen3 koepelstukken

stukkenopdak