81560Op het Cygnus wordt in een keuzemodule genaamd "science olympiades" aan leerlingen de kans geboden deel te nemen aan een olympiade naar eigen keuze. Projecten die zich daarvoor lenen, kunnen later ingeschreven worden voor de INESPO, een internationale duurzaamheidsolympiade waarbij het Cygnus al eerder successen heeft behaald. Begeleider van dit soort projecten is Pieter-Luis Bootsman.

Rover Bertels, Ingo Engelsma, Benjamin Coronel en Akshay Sookhlall uit klas 2C hebben met hun "Project X" deelgenomen aan de kunst- en techniekwedstrijd Artcadia. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door ingenieursbureau Arcadis, de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij en Canon. wereldkaartRover, Ingo, Benjamin en Akshay namen het op tegen meer dan 100 scholen in Nederland en Belgiƫ. Een echte wedstrijd, want niet alleen moet je idee geniaal zijn, ook je presentatie moet sterk genoeg zijn en de groep van je fans actief genoeg. De stemmen op Facebook en op de Artcadia-site tellen namelijk ook mee.

Als enige team uit Amsterdam zijn de boys uit 2C doorgedrongen tot de finale op 13 april 2016 in Eindhoven. Met een aangevuld team zullen zij dan een presentatie geven in het Evoluon.

Fragment uitzending AmsterdamFM via deze link.
Meer over het project op hun eigen website.

Cygnus finaleplek klas2 Arcadis duurzaam