aridaanWow! Wat een zinderende vijfde jaargang Aristeia! Onder de bezielende leiding van Anna "Aristeia" Vermeiden had het organiserende comité van leerlingen het gebouw van het Cygnus omgetoverd tot een heuse tijdmachine. Er werd twee volle dagen lang hard gestreden, veel lol gemaakt, gegamed, geschaakt, vertaald, gespijkerpoept, gezongen, gekookt, gepingpongd, gekoekhapt, geschaatst, gequizd, gepokerd, en veel, heel veel gedanst. Aan de Vrolikstraat, in het Oosterpark, op de Jaap Edenbaan en uiteindelijk bij de prijsuitreiking en het aansluitende feest in De Balie aan het Leidseplen. 2C, 3B en 5B wonnen dit jaar. De sfeerbeker ging dit jaar naar de sloebers van Clarkson, hum, ik bedoel: 3A. Hieronder een aantal foto's. Meer  via cygnusaristeia.nl

Anna, jij en natuurlijk de commissie (Sarah Ashworth, Tjip Telman, Dorith Blijleven, Amin Ommada en Robin Korink) hebben weer iets fantastisch, wat zeg ik, iets episch neergezet. Hulde!

aristeiammxvi arianna

ari3A

arijessedj2

arijessedj

ariindians

arihands

aripodium

arischaatsen

ari1

arivsign

ariboys

ari3a

ari3x

ariannejasp

arifaraoetc

ari70s

ari3smiles

ari4xjury


postertjeegypte

Op woensdag 24 februari is het thema voor de Aristeia editie MMXVI onthuld: travel through the ages. De klassen kunnen dus aan de slag met de voorbereidingen voor de vijfde klassenstrijd in de jonge geschiedenis van het Cygnus. De Ἀριστεία wordt dit jaar gehouden op 23 en 24 maart.

Iedere gymnasiast zou bekend moeten zijn met de uitspraak "αἰὲν ἀριστεύειν". Dit is een citaat uit boek Λ van de Ilias van Homerus. Peleus, de vader van Achilles, spoort zijn zoon voor vertrek naar Troje aan "altijd de beste te zijn". Zoals je weet, is dat precies wat Achilles zal zijn in die beroemde oorlog: ἄριστος, de beste.

Het geheel aan heldendaden en topprestaties heet in het Grieks ἀριστεία. In de Ilias blinkt een aantal helden uit en wordt wel gesproken van de ἀριστεία van Odysseus, de ἀριστεία van Diomedes en dus ook de ἀριστεία van de held bij uitstek: Achilles.

Een passende naam dus voor een toernooi-achtig evenement op onze school waarin je met je klas strijdt op slagvelden van zeer uiteenlopende aard.

Blijft het gymnasiaal dit jaar? Goeie vraag. Maar episch wordt het vast wel weer.

Meer informatie en updates via cygnusaristeia.nl