thermop2Tijdens hun rondreis door Griekenland heeft een groep vijfdeklassers van het Cygnus in april een kleinschalig vluchtelingenkamp bezocht. In de historische plaats Thermopylae, waar ooit driehonderd Grieken een overmacht aan Perzen tegenhielden, worden nu driehonderd Syriërs onthaald. De oprichters zagen de schrijnende taferelen in Idomeni en andere kampen en wilden vanuit Griekse gastvrijheid iets anders bieden. Het bezoek was voor de leerlingen één van de indrukwekkendste momenten in een al overvolle week, maar ook de Syrische vluchtelingen én de Griekse initiatiefnemers waren blij met onze aandacht. Dat bleek nog eens uit een aantal berichten, die in de dagen erna in de Griekse media verschenen.

www.ilamia.gr/articles/topika/gumnasio-ap-tin-ollandia

Vertaling: "Een gymnasium uit Amsterdam in Nederland, dat een reis maakte door ons gebied en ook naar de historische plaats van Thermopylae, bezocht de opvang en de leerlingen praatten met de vluchtelingen, om te luisteren naar hun verhalen over de omstandigheden in hun land die ertoe hadden geleid om een betere toekomst te zoeken. Tegelijkertijd wilden ze hun solidariteit en hun medeleven tonen.

thermop3Met de hulp van tolken, maar ook door Engels en andere talen te spreken die de vluchtelingen en de Nederlandse leerlingen met elkaar konden delen, bespraken ze de problemen die ze ervaarden in oorlogsgebieden in Syrië, hun reis naar Griekenland en hun leefomstandigheden in Thermopylae."

Hier een site met een uitgebreide fotoreportage:

http://www.mag24.gr/irthan-apo-amsterntam-stis-thermopiles-gia-tous-prosfiges-foto/

Vertaling:
"Ze kwamen uit Amsterdam naar Thermopylae voor de vluchtelingen!

De reden was dat leerlingen van een Nederlands gymnasium op hun reis meer wilden leren en ervaren over de toestand van de vluchtelingen. Het bezoek werd gerealiseerd op initiatief van het gymnasium, dat een excursie maakte in ons gebied, om in contact te komen met vluchtelingen en hun verhalen te horen."

thermop1