vertreklimesgroep2016

vertreklimes2016poortcygnus

Op woensdagmiddag 31 augustus is voor de derde keer de Limes-fietstocht van start gegaan. Dit jaar onder de noemer Limes Unlimited 2016. Leerlingen uit klas 5 van het Cygnus en vier van hun docenten fietsen in vijf dagen van Amsterdam eerst naar Katwijk en vandaar, langs de voormalige Romeinse grens in Nederland, naar Nijmegen.

Marijn, een van de Limesgangers, schreef vanuit haar tent over de eerste dagen:

huisje"Op woensdag 31 augustus vertrokken we na onze eerste lessen op school met 29 fietsen, 25 leerlingen, 4 docenten en een busje richting Noordwijkerhout, net iets voor Katwijk, waar onze LIMES-tocht nog niet helemaal officieel begon. Omdat het de eerste dag was en we pas in de middag vertrokken, was het vooral veel en veel door fietsen.

Maar het Nederlandse landschap heeft mij in ieder geval ontzettend verbaasd. We fietsten door prachtige duinen, langs de kust, door bossen en hoog gras. Toen we uiteindelijk bij onze camping aan kwamen konden we eindelijk onze tenten opzetten en op gaspitjes koken.chiaraspreekt Het voelde toch als een geslaagde fietstocht, ondanks dat we nog niet eens een stukje van de LIMES hadden gereden.

Op donderdag 1 september vertrokken we alweer om 9 uur ’s ochtends. We hadden een hoop te doen. Als eerste vervolgden we onze tocht richting Katwijk en daar begon, met uitzicht op de zee, eindelijk de officiële LIMES. We hadden al snel een stop in het centrum van Leiden bij het Rijksmuseum van Oudheden. Met een verzorgde rondleiding werden we langs alle Limes-relevante stukjes door het museum geleid. romeinse wachttoren fort vechten netherlandsDaar hielden we ook snel een lunchpauze, want als je veel en lang fietst is er niks belangrijker dan eten en drinken.

Al snel daarna bezochten we het gereconstrueerde legerkamp in een gigantisch grasveld met torens aan alle hoeken, om te laten zien hoe dat eruit moet hebben gezien. Als laatste fietsten we naar het Archeon waar zelfs een klein wisselmuseum was klaargezet over de Limes. We kwamen een hoop te weten over de boten die er gevaren hebben en het beeld van die tijd werd steeds duidelijker.

Wat mij vooral opviel aan de eerste dagen was eigenlijk Nederland zelf. Je komt op zoveel plekken waar je anders nooit zou komen en al helemaal nooit je tent zou opslaan. Het is moeilijk om

gezichtshelmvoor te stellen hoe dit, waar we nu allemaal langs fietsen, er pakweg 2000 jaar geleden uit heeft gezien. Maar dat maakt het juist meer waard om het te proberen.

Marijn Sterre Huijers"


Vanwege het enthousiasme van oud-rector Edu van Rijn ging de eerste versie van deze fietstocht van start bij de opening van ons definitieve schoolgebouw in 2013. Vorig jaar was er de tweede editie die door het erg slechte weer ook nog Spartaans was.

Dit jaar is de tocht een dag langer omdat we langs de route het Romeinse cultuurgoed beter willen bestuderen. We krijgen een rondleiding in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, bezoeken park Matilo, stoppen kort bij het Archeologiehuis Zuid-Holland voor de tentoonstelling 'Leven langs de Limes', bekijken een archeologische parkeergarage in Woerden en bezoeken voor het eerst Castellum Hoge Woerd.

 

Het gerucht gaat dat ook in Fort Fectio (Vechten) het legerkamp nu gemarkeerd is. Op zaterdag is er een rondleiding in het museum in Wijk bij Duurstede door Anne Doedens. In Nijmegen maken we op zondag 4 september een Romeinse stadswandeling en bezoeken we tenslotte het museum Het Valkhof.

We fietsen in totaal 229 kilometer en kamperen vier keer op de route. Voor sommigen zal misschien het Weerwolven bij het kampvuur op het strand in Katwijk het hoogtepunt worden, voor anderen de smalle dijkjes door de weilanden bij het Eiland van Maurik. De Romeinse Limes wordt steeds hipper en we hopen daar met veel zonnig weer van te genieten.

De organisatie van deze excursie is opnieuw in handen van germaniste Chiara Tissen, historica Anna Vermeiden en classici Alette Rosing en Gert Bos.

limeskaartjeuitsnede