Na het Roemeense EYP-avontuur in september 2015 en het succes in februari 2016 heeft de nieuwe-Cygnus delegatie voor het European Youth Parliament zich op zondag 6 november wederom bewezen. Het Hageveld, een school in Heemstede, was deze dag het epi-centrum van de eerste selectieronde van het EYP. Daar trokken zij ten strijde tegen de kanjers van het Mendelcollege, Helen Parkhurst, het Stanislas college en het Berlage Lyceum.

hageveldnov2016De voorbereidingen waren uitstekend, ieder heeft z’n huiswerk gedaan, de resoluties zijn van achtergrondinformatie voorzien, de zwakke en sterke kanten zijn uit de teksten gedestilleerd. Alumni Cygnus EYP’ers hebben veel energie gestoken in het trainen van de nieuwe delegatie, tips en trucs zijn over hen uitgestort. Een tweedaagse training, te gast bij het bedrijf van Job Andringa zijn vader, heeft de eerste aanzet gegeven tot het smeden van een team. Teamgeest is een belangrijk aspect, want het is een van de beoordelingscriteria van deze dag.

De andere criteria: niveau van debat de gehele middag vasthouden, de discussie verder brengen, geen tsunami van blabla, weten waar je over debatteert. Al die zaken en natuurlijk het socializen met leerlingen van andere schole zorgden er samen voor dat de Cygnus-delegatie een dag van hard werken en opperste concentratie voor de kiezen heeft gehad.

De Cygnus-inbreng bij de onderwerpen drugstoerisme, verspilling van voedsel, voorkomen van drop-outs en voortijdig schoolverlaten, ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek, terrorismedreiging was helder en to the point, en ze zakten tijdens dit vier uur durende debat niet in. De eindspeech van Alexander waarin hij pleitte om afgezien van alle bezwaren die de delegaties hadden geuit,  toch vóór de resolutie te stemmen was van een hoog dramatisch niveau.

Na vier uur debatteren volgde dan eindelijk de uitslag. Op een rij naast elkaar, de handen inéén en met een zeer hoge hartslag in afwachting van het verlossende woord, en ja de winnaar is: het Cygnus, de enige school van deze dag die door mag naar de nationale ronde in Maastricht van 19 tot 23 januari 2017. De euforie was groot. En terecht. Nogmaals hulde aan al onze EYP-debaters: Alexander Hiebsch, Job Kemperman, Jona Wolff, Milo Fordham, Saaly Alsaadi, Sophie Hudson, Susanne Spijker en Veerle Korsten.
[Anna Vermeiden]

Hieronder een filmpje van de zogeheten Cygnus Prelims. Aan het EYP kunnen steeds acht leerlingen meedoen. Op het Cygnus hadden we 15 kandidaten en om te selecteren is er een  bijeenkomst, Cygnus Youth Prelims, gehouden waarbij twee onderdelen van een EYP-sessie werden nagespeeld: team building exercises en committee work (het in kleinere groepen voorbespreken van een resolutie).


[filmpje door onze eigen Renzo Westerbeek]