11 november, het grootste deel dacht aan Sint-Maarten, maar de vertegenwoordigers van de Debatkuip van het Cygnus hadden zich toegelegd op de voorronde van het NK debatteren 2016/2017. Marijn Huijers, Job Kemperman, Sophie Hudson, Bo van Engelen, Veerle Korsten en Job Vlak vertrokken om 10:30 om onze school een stem te geven in het gebouw van gastschool het Utrechts Stedelijk Gymnasium.

De eerste stelling ging over LHBT'ers. Een lastige kwestie waarin vrijheid en voorbeeldfunctie lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. Uiteindelijk hadden we zowel op presentatie als op argumentatie gewonnen.

debaters11nov2016

Met goede hoop ging het team door. De tweede stelling: Het moet verboden worden voor WhatsApp om End-to-end encryptie te gebruiken. Het hele team had stiekem niet gehoopt op deze technische stelling. Desalniettemin hebben ze zich er in vastgebeten. Het tweede debat, tegen het Willibrord Gymnasium, was het vurigst. Scherpe gezichten, gespannen ogen en af en toe een glimlach waren niet afwezig. De punten lagen dicht bij elkaar, maar het Willibrord ging ervandoor met de winst.

Na twee debatten was de energie al volop gebruikt. Nu kwam de improvisatiestelling: dankbetuigingen van beroemdheden aan politici zijn slecht voor de democratie. In de voorgeschreven 20 minuten hadden beide teams drie argumenten uitgewerkt. Dit debat ging gelukkig naar de kant van het Cygnus.

Na de drie debatten kwamen we samen in de grote zaal, waar we in spanning wachtten op de uitslag. Maar liefst 40 scholen deden mee aan deze voorronde en alleen de eerste tien zouden doorgaan naar de finale. Het Cygnus werd: achtste! We zijn door naar de finale op 21 januari 2017 op de Universiteit Utrecht.

Wat een beloning voor de voorbereiding en de mooie dag! Met opgetogen glimlachjes ging de debatclub terug naar Amsterdam. Met de gedachten al geheel bij de finale in januari.

Deze dag en dit resultaat was nooit mogelijk geweest zonder Joris van der Heijden en Jasper Brood.
[Job Vlak]

allefinalistennov2016
De leerlingen van de 10 scholen die door zijn naar de finale in januari 2017. In het midden, vlakbij de beker, onze Cygnianen.