C Y G N A L E M E N T      nieuwsbrief             sept/okt 2017

Beste ouders,

De nieuwsbrief “Cygnalement” wordt zes tot acht keer per schooljaar digitaal verspreid. Het is een vooruitblik op alle activiteiten van het Cygnus Gymnasium. Alle belangrijke data staan weliswaar op de website in de jaarplanner en u ontvangt in voorkomende gevallen meer gedetailleerde informatie per brief, maar het is wellicht prettig ook een overzicht te hebben.

Philip Monas, Afdelingsleider leerjaar 5&6

Organisatie en personeel

We hebben eind vorig jaar afscheid genomen van maar liefst vier docenten Nederlands, te weten Marja van der Horst, Anja van Leeuwen, Lorentine van Tijn en “good old” Mimi van de Velde, die ook actief was als counsellor in het zorgteam. Bij wiskunde is Demet Yilmaz weggegaan en bij geschiedenis Jasmijn Rijkhoff. Rinus van Tatenhove, een van onze conciërges, is met vervroegd pensioen en Pieter-Louis Bootsman, docent techniek en aan het Cygnus verbonden vanaf vrijwel het eerste uur, geeft voortaan colleges architectuur aan de Hogeschool van Amsterdam. Clementine Timmerman, afdelingsleider leerjaar 3&4 zet haar loopbaan elders voort.  

Met ingang van het nieuwe schooljaar hebben we dus ook weer nieuwe medewerkers mogen verwelkomen. Bij Nederlands zijn dat Roos Franken en Martijn Simons. De conciërge-loge is versterkt met Johan Boon. Raymond Dalhuisen is toegevoegd aan de sectie LO en bij de bètasectie komt Paul Korn er bij en gaat onze TOA Devrim Cölkusu nu ook lessen techniek verzorgen. De sectie economie is uitgebreid met Ullerick Zeefal en Kik Tunnissen. Dit natuurlijk, omdat Jeroen Groenewoud nu de nieuwe afdelingsleider leerjaar 3&4 is! Wij wensen het team in het algemeen en de nieuwelingen in het bijzonder een topjaar 2017-2018.

Inlogcode op Magister

Om in Magister de cijfers van uw zoon of dochter te kunnen inzien heeft u uw eigen code. Mocht u deze vergeten zijn, dan kunt u zich wenden tot de administratie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Ouderavonden

Aan het begin van het schooljaar organiseren we voor elk leerjaar een avond waarop ouders en mentor kennis kunnen maken. De ouders van leerjaar 1 worden op 20 september op school verwacht om 19.30 uur. Op dinsdag 26 september volgen de ouders van de leerjaren 3 (19.30 uur, aula – 4e verdieping) en 4 (19.30 uur, kantine - begane grond). Woensdag 27 september is het de avond van leerjaar 2 (20.00 uur, aula). De reeks wordt afgesloten op dinsdag 10 oktober met de leerjaren 5 (20.00 uur, kantine) en 6 (19.30 uur, aula).

Twee fiets-excursies

Een aantal leerlingen van leerjaar 4 maakt, begeleid door ter zake Limes-deskundige docenten een fietstocht langs de grenzen van het Romeinse Rijk. Zij vertrekken op 21 september en zullen op maandag 25 september om circa 15.00 uur het schoolplein weer op fietsen. De leerlingen van leerjaar 6 die biologie in hun pakket hebben, gaan onderzoekend leren in de praktijk brengen in de Kennemer-duinen. Zij fietsen daarheen op vrijdag 22 september, overnachten in de Stayokay te Haarlem en komen op zaterdag weer thuis.

Jihlava

Tweeëntwintig leerlingen uit het derde leerjaar zullen van zondag 1 tot en met zondag 8 oktober verblijven in Jihlava in Tsjechië op uitnodiging van het Gymnazium aldaar, als onderdeel van een al jaren succesvolle uitwisseling. De leerlingen die bèta-georiënteerd zijn, hebben een sollicitatiebrief met motivering geschreven. Op basis daarvan is de groep uiteindelijk samengesteld

Schoolkamp leerjaar 1

Van maandag 2 tot en met woensdag 4 oktober gaan onze eersteklassers op schoolkamp naar Heino. Op donderdag 5 oktober zijn ze vrij om bij te komen van de vermoeienissen en op vrijdag 6 oktober hebben ze allemaal weer gewoon les. In deze week geldt voor de andere leerlingen een enigszins aangepast rooster omdat een aantal docenten als begeleider meereist naar Heino.

Profielwerkstuk Driedaagse

Van 2 tot en met 4 oktober wordt ook de Profielwerkstukdriedaagse gehouden voor onze eindexamenkandidaten. In workshops, materclasses en colleges wordt zo weer een belangrijke vervolgstap gezet op weg naar een mooi eindresultaat van het profielwerkstuk.

Screening leerjaar 1

Op donderdag 12 oktober is er een “Muiswerk”-taalscreening voor leerjaar 1. Vanaf 16 oktober worden bij alle leerlingen uit datzelfde leerjaar, middels de afname van een zogenaamde SAQI-toets, verschillende attitudes in kaart gebracht, zoals houding ten opzichte van docenten, huiswerkattitude, sociaal aanvaard voelen en nog veel meer. Het doel is om de eventuele ondersteunings-behoeften in beeld te krijgen en daarop in te spelen. Opvallende uitkomsten zullen met de ouders besproken worden en een passend vervolg krijgen.

Oudercursus Grieks en Levend Latijn

Op dinsdag 3 oktober wordt de eerste avond van de oudercursussen Grieks en Levend Latijn georganiseerd. Zo kunnen ouders kennismaken met de taal van de oude Grieken en de unieke, actieve methode van overdracht van de Latijnse taal, zoals ook hun kinderen daarmee in de weer zijn.

Buitenlandvoorlichting

Op zaterdag 7 oktober vindt er een voorlichtingsmiddag plaats over studeren aan University Colleges in Nederland en over studeren in het buitenland. Ook zijn er informatierondes over uitwisselingsprojecten, vrijwilligerswerk in het buitenland en andere opties om bijvoorbeeld een tussenjaar op een zinvolle wijze vorm te geven. Daarnaast is er een markt waar organisaties zich presenteren met informatie over studeren, werken en of een taal leren in het buitenland. Deze middag is georganiseerd door het Cygnus en het 4e Gymnasium voor alle leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar van de Amsterdamse gymnasia. De bijeenkomst za dit jaar plaatsvinden op het 4e Gymnasium van 13.00 uur tot 15.00 uur.

Lezing Filosofie

Op woensdag 11 oktober vanaf 9.20 uur staat er voor leerjaar 3 een Filosofielezing met filmbeelden door Dan Hassler-Forest op de agenda.

Herfstvakantie

Van 23 tot en met 27 oktober is het herfstvakantie. Op de maandag daarna zijn alle leerjaren huiswerkvrij.

AFTER’S COOL

Ook het huiswerkinstituut AFTER’S COOL is weer van start gegaan. Er is geen zakelijk verbintenis tussen AFTER’S COOL en school, maar huiswerkbegeleiders en mentoren kunnen overleg hebben over de leerlingen die bij AFTER’S COOL hun huiswerk doen. Zie ook website: www.afterscool.nl

Voor informatie en aanmelding: Emily van der Zande, tel. 06-42321846 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Schoolgids 2017/2018

De Schoolgids 2017/2018 verschijnt op of rond 1 oktober op de website onder het tabblad “leerlingen & ouders”. Hierin vindt u alle belangrijke gegevens en regels met betrekking tot school, het verloop van het schooljaar en de procedures rond rapporten & bevordering. Ook handig is de lijst met de namen van docenten en hun emailadressen. Uit kosten- en milieuoverwegingen hebben wij er dit jaar voor gekozen om alleen op verzoek een eenvoudig uitgevoerde hardcopy beschikbaar te stellen. U kunt deze na publicatie op de website aanvragen bij de administratie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Ouderraad

De ouderraad houdt zich bezig met structurele, algemene zaken en een goede  communicatie tussen schoolleiding en ouders.
Het adres voor alle leerjaren waarnaar u vragen, opmerkingen, ideeën etc. kunt mailen is:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Op de Cygnus website vindt u onder de kop “ouderraad” de verslagen van de ouderraadsvergaderingen.
NB: Schrijf alvast dinsdag 7 november in uw agenda. Dan is er weer een interessante ouderavond door en voor ouders! Nadere details volgen in de volgende editie van Cygnalement!